Links naar broodkruimels

Belastingen Persoonlijke Financiën

Jamie Golombek: Automatische belastingaangifte kan de belasting voor belastingbetalers verlichten, maar eerst moeten onze belastingsystemen worden vereenvoudigd

Publicatiedatum:

27 jan 2022 • 27 januari 2022 • Leestijd van 5 minuten • 29 Reacties Het hoofdkantoor van de Canada Revenue Agency in Ottawa. Het hoofdkantoor van de Canada Revenue Agency in Ottawa. Foto door Justin Tang/The Canadian Press

Recensies en aanbevelingen zijn onbevooroordeeld en producten worden onafhankelijk geselecteerd. Postmedia kan een aangesloten commissie verdienen voor aankopen die via links op deze pagina worden gedaan.

Artikel inhoud

De Canada Revenue Agency heeft vorige week de inkomstenbelastingpakketten voor 2021 vrijgegeven ter voorbereiding op het komende belastingseizoen en hoewel elektronische indiening pas op 21 februari wordt geopend, is dit een goed moment om al uw informatie te verzamelen om uw aangifte voor 2021 voor te bereiden.

Advertentie

Deze advertentie is nog niet geladen, maar je artikel gaat hieronder verder.

Artikel inhoud

Voldoen aan ons complexe belastingstelsel kost tijd, moeite en geld, en is bovendien vervelend. Als gevolg hiervan wenden de meeste zich tot dienstverleners op het gebied van belastingvoorbereiding. Anderen gebruiken softwarepakketten die zelfs de meest beginnende belastingaansteller door het proces helpen. Maar zelfs degenen die hun eigen aangifte indienen, hebben belastingadvies nodig en moeten de juiste documentatie bewaren om te kunnen profiteren van alle verschillende belastingverminderingen en -aftrekposten, wat hun kosten voor belastingnaleving verhoogt.

Een onderzoek uit 2013 schatte dat de totale kosten van het naleven van de bepalingen inzake inkomstenbelasting, inclusief de waarde van bestede tijd, bestede geld en kosten van beroepen, in 2011 varieerden tussen $ 4,6 miljard en $ 6,7 miljard. Al deze kosten en gedoe roept de vraag op: Waarom moeten we überhaupt belastingaangifte doen?

Advertentie

Deze advertentie is nog niet geladen, maar je artikel gaat hieronder verder.

Artikel inhoud

Een nieuw rapport, Automatic Tax Filing: A Challenging Idea for Canada, deze week uitgebracht door het CD Howe Institute, probeert enig licht op deze vraag te werpen. De auteurs, Alexandre Laurin en Nicholas Dahir, vergelijken het Canadese belastingaangiftesysteem met dat van 57 landen in de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en komen met enkele interessante observaties en conclusies over ons systeem, en suggereren hoe automatische belastingaangifte eruit zou kunnen zien zoals in Canada, en of het zelfs maar haalbaar is.

Veel landen vereisen niet dat iedereen een belastingaangifte doet. Sommige landen vereisen bijvoorbeeld helemaal geen belastingaangifte voor mensen in eenvoudige belastingsituaties, met name voor werknemers van wie de belasting door de werkgever aan de bron wordt ingehouden, aan de belastingdienst wordt afgedragen en gedurende het hele jaar wordt aangepast, zodat het totale ingehouden bedrag per jaar -end komt overeen met hun exacte belastingplicht. Particulieren die te maken hebben met ingewikkelder fiscale situaties, moeten echter nog steeds een belastingaangifte indienen.

Advertentie

Deze advertentie is nog niet geladen, maar je artikel gaat hieronder verder.

Artikel inhoud

In andere landen, met name in Scandinavië, is belastingaangifte semi-automatisch, waarbij in aanmerking komende belastingbetalers met basisinkomsten vooraf ingevulde belastingformulieren ontvangen met hun belastingverplichtingen al berekend door de belastingdienst, dus belastingbetalers hoeven de vooraf ingevulde informatie alleen maar te verifiëren op juistheid.

De volledigheid van vooraf ingevulde belastingformulieren en de juistheid van de belastingberekeningen die door de belastingdienst zijn opgesteld, zijn uiteindelijk afhankelijk van de complexiteit van de belastingsituaties van de indieners. Hoe groter het aantal belastingplichtigen met “basis” aangiften, hoe praktischer het zou zijn om volledig geautomatiseerde belastingaangifte in te voeren.

Het idee van geautomatiseerde indiening in Canada werd geopperd in de Speech from the Throne van september 2020. De federale overheid gaf aan dat ze zou “werken aan de invoering van gratis, automatische belastingaangifte voor eenvoudige aangiften om ervoor te zorgen dat burgers de voordelen krijgen die ze nodig hebben.” Een eenvoudige aangifte zou vermoedelijk een belastingaangifte zijn waarvoor de CRA over alle vereiste informatie beschikt om de automatische en nauwkeurige vaststelling van belastingen en uitkeringen mogelijk te maken. Maar hoeveel belastingdossiers presenteren de kenmerken van een eenvoudige of eenvoudige federale belastingaangifte?

Advertentie

Deze advertentie is nog niet geladen, maar je artikel gaat hieronder verder.

Artikel inhoud

Een studie uit 2013 schatte dat de totale kosten van het voldoen aan de bepalingen van de personenbelasting, inclusief de waarde van bestede tijd, bestede geld en kosten van beroep, in 2011 varieerden tussen $ 4,6 miljard en $ 6,7 miljard. Een onderzoek uit 2013 schatte dat de totale kosten van het voldoen aan de bepalingen inzake inkomstenbelasting, inclusief de waarde van bestede tijd, geld besteed en kosten van beroep, in 2011 varieerden tussen $ 4,6 miljard en $ 6,7 miljard. Foto door Getty Images/iStockphoto

De auteurs van het CD Howe-rapport, met behulp van simulatiedatabasemodellen, schatten dat slechts ongeveer 32 procent van alle potentiële indieners een federale basisbelastingaangifte zou hebben, dat wil zeggen een waarvoor de CRA alle vereiste details over inkomen zou hebben, investeringen, uitgaven en persoonlijke omstandigheden (mits de CRA uw leeftijd, burgerlijke staat en gezinssamenstelling in haar dossier heeft) om de automatische en nauwkeurige berekening van belastingen en uitkeringen mogelijk te maken.

De belangrijkste belemmering voor geautomatiseerde indiening is inderdaad de complexiteit van het Canadese belastingstelsel voor personenbelasting. Canada’s rapportagesysteem voor derden is redelijk uitgebreid en omvat de meeste inkomstenbronnen, zoals inkomsten uit arbeid, pensioeninkomsten, investeringsinkomsten en overheidsuitkeringen, maar wat niet wordt vastgelegd, zijn inkomsten uit zelfstandigen, huurinkomsten, de meeste belastbare vermogenswinsten en buitenlandse inkomsten .

Advertentie

Deze advertentie is nog niet geladen, maar je artikel gaat hieronder verder.

Artikel inhoud

Maar het echte probleem ligt bij de talloze inhoudingen en kredieten die Canadezen claimen bij het voorbereiden van hun eigen aangiften, wat informatie is die nog niet beschikbaar is voor de CRA. Ouders kunnen bijvoorbeeld kosten voor kinderopvang aftrekken, ex-echtgenoten kunnen partneralimentatie aftrekken, werknemers die dichter bij hun werk komen kunnen verhuiskosten declareren, geestelijken kunnen een aftrek voor hun woning claimen en werknemers die thuis werken vanwege COVID -19 kan aanspraak maken op arbeidskosten voor een thuiskantoor.

Aan de creditzijde is de lijst nog langer. Er zijn kredieten voor medische kosten, invaliditeit, het kopen van een huis, vrijwilligerswerk bij brandbestrijding, doneren aan een goed doel, bijdragen aan een politieke partij, schoolbenodigdheden, collegegeld, en de lijst gaat maar door.

Advertentie

Deze advertentie is nog niet geladen, maar je artikel gaat hieronder verder.

Artikel inhoud

Het echte obstakel voor een algemeen beschikbaar, volledig automatisch archiveringssysteem is onze wet op de inkomstenbelasting zelf, die simpelweg te veel inhoudingen en kredieten bevat die specifieke persoonlijke omstandigheden, uitgaven en activiteiten erkennen. Het aantal federale preferenties voor de personenbelasting, met inbegrip van de zogenaamde “boutique” belastingverminderingen, aftrekkingen en voordelen gemeten in de jaarlijkse federale belastinguitgavenrapporten, steeg tot 143 in 2021, van 105 in 1991.

De auteurs concluderen dat, gezien de complexiteit van ons belastingstelsel, volautomatische belastingaangifte voor iedereen “een bot instrument is om het engere probleem van niet-aangevende in aanmerking komende uitkeringsontvangers aan te pakken … Meer gerichte strategieën om deze mensen te bereiken hebben de voorkeur, zoals ontkoppeling de vereiste om een ​​belastingaangifte in te dienen om in aanmerking te komen voor uitkeringen.”

Advertentie

Deze advertentie is nog niet geladen, maar je artikel gaat hieronder verder.

Artikel inhoud

Een echtelijke RRSP wordt gebruikt wanneer uw echtgeno(o)t(e) of partner geen (of minimaal) inkomen heeft en dus geen premieruimte om een ​​eigen RRSP-bijdrage te doen.

Belastingbetaler test RRSP-bijdragelimieten en komt aan de verkeerde kant van de CRA

U bent verplicht aangifte te doen bij de CRA als u meer dan $ 100.000 (op basis van het totale kostenbedrag) aan buitenlandse aandelen heeft, zoals Apple Inc., Microsoft Corp. of Meta Platforms Inc., in een Canadees, niet-geregistreerd effectenrekening.

Eigen buitenlands onroerend goed, inclusief aandelen? Vertel het de CRA maar op tijd, anders krijgt u een boete

Een persoon kan in 2022 tot $ 14.398 verdienen voordat hij federale inkomstenbelasting betaalt.

De belastingcijfers en wijzigingen die u moet weten voor 2022

De regering heeft deze week bevestigd dat werknemers die vanuit huis werken de tijdelijke forfaitaire methode, geïntroduceerd voor het belastingjaar 2020, kunnen blijven gebruiken om de aftrekposten voor thuiskantoorkosten te berekenen.

Deze belastingwijzigingen in de laatste fiscale update zijn van invloed op werknemers, senioren, studenten en meer

Als alternatief stellen ze voor om een ​​nieuwe instantie op te richten die specifiek belast is met het verstrekken van inkomensafhankelijke uitkeringen aan Canadezen, die beter zou dienen voor de armoedebestrijdingsdoelstellingen van overheidssteunprogramma’s die momenteel gekoppeld zijn aan belastingaangifte.

In de tussentijd komen we het dichtst in de buurt van geautomatiseerde indiening van de optionele CRA “Auto-Fill” -functie voor belastingbetalers die hun belastingaangifte elektronisch invullen. Met deze overheidsdienst kunnen personen (of hun bevoegde belastingopstellers) die CRA-gecertificeerde software gebruiken, automatisch delen van de aangifte invullen met informatie die het CRA van derden ontvangt over inkomen, uitkeringen en geregistreerde bijdragen aan pensioenspaarregelingen. In het fiscale jaar 2018/19 werd Auto-Fill bijna 12 miljoen keer gebruikt.

Maar totdat ons belastingstelsel is vereenvoudigd, is het onwaarschijnlijk dat de overheid overgaat op geautomatiseerde aangifte voor iets anders dan de meest elementaire aangiften.

Jamie Golombek, CPA, CA, CFP, CLU, TEP is de algemeen directeur, Tax & Estate Planning bij CIBC Private Wealth in Toronto. Jamie.Golombek@cibc.com

____________________________________________________________________________

Voor meer van dit soort verhalen, aanmelden voor de FP Investor nieuwsbrief.

______________________________________________________________________________

Deel dit artikel in je sociale netwerk

Advertentie

Deze advertentie is nog niet geladen, maar je artikel gaat hieronder verder.

Door op de aanmeldknop te klikken, stemt u ermee in de bovenstaande nieuwsbrief van Postmedia Network Inc. te ontvangen. U kunt zich op elk moment afmelden door op de afmeldlink onderaan onze e-mails te klikken. Postmedia Network Inc. | 365 Bloor Street East, Toronto, Ontario, M4W 3L4 | 416-383-2300

Opmerkingen

Postmedia zet zich in voor het onderhouden van een levendig maar beschaafd discussieforum en moedigt alle lezers aan om hun mening over onze artikelen te delen. Het kan tot een uur duren voordat reacties worden gemodereerd voordat ze op de site verschijnen. We vragen u om uw opmerkingen relevant en respectvol te houden. We hebben e-mailmeldingen ingeschakeld – u ontvangt nu een e-mail als u een antwoord op uw opmerking ontvangt, er een update is van een opmerkingenreeks die u volgt of als een gebruiker opmerkingen volgt. Bezoek onze Communityrichtlijnen voor meer informatie en details over hoe je je e-mailinstellingen kunt aanpassen.

This post Waarom moeten we überhaupt belastingaangifte doen?
was original published at “https://financialpost.com/personal-finance/taxes/why-do-we-even-have-to-file-a-tax-return-in-the-first-place”