Na drie jaar zal de Federal Reserve eindelijk beginnen met het verhogen van de rente om de stijgende inflatie tegen te gaan. Met de laatste 7,9% inflatiedruk staat de inflatie nu op het hoogste punt in 40 jaar.

Verwacht wordt dat de Federal Reserve de Fed Funds-rente de komende 12-24 maanden meerdere keren zal verhogen. Daarom zouden we in de nabije toekomst gemakkelijk 1% hogere Fed Funds-tarieven kunnen zien.

De Fed loopt achter op de curve als het gaat om renteverhogingen. En dat is begrijpelijk. De Fed zou liever iets te traag zijn in het verhogen van de rente dan iets te snel om onze economie te helpen een pandemie te overleven.

Anders gezegd, wat zou je liever hebben: hogere inflatie en een sterkere arbeidsmarkt, of lagere inflatie en een zwakkere arbeidsmarkt? Het eerste heeft meestal de voorkeur. In een ideale wereld zou de Fed graag een inflatie van 2% -2,5% en een werkloosheidsniveau van 3,5% – 4% hebben.

Maar de realiteit is dat de aanstaande renteverhogingen door de Fed een verwaarloosbare impact op uw financiën zullen hebben, vooral als u een regelmatige Financial Samurai-lezer bent geweest. Renteverhogingen door de Fed zullen de leenkosten niet veel hoger maken. Daarom, voor degenen onder jullie die graag creditcardschulden, autoleningen, studieleningen en hypotheekrentes afsluiten, zou ik me niet al te veel zorgen maken.

Laten we voor elke categorie uitsplitsen hoe renteverhogingen door de Fed de leenkosten zullen beïnvloeden.

Hoe Fed-tariefverhogingen van invloed zijn op creditcards

Aangezien de meeste liefhebbers van persoonlijke financiën geen doorlopend creditcardsaldo hebben, zijn renteverhogingen door de Fed niet van belang voor creditcards. Naast betaaldagleningen is creditcardschuld de ergste vorm van schuld.

Als u echter een doorlopend creditcardsaldo bij u heeft, betaalt u waarschijnlijk een JKP tussen 16% – 17%. Een gemiddelde creditcardrente van 16% – 17% is een roofoverval wanneer het rendement op 10-jarige obligaties slechts 2% is en het Fed Funds-tarief lager is dan dat. Het historische jaarlijkse rendement van de S&P 500 is ongeveer 10%, wat het betalen van 16% – 17% nog flagranter maakt.

Stop met het rijk maken van creditcardmaatschappijen. Maak jezelf in plaats daarvan rijk door creditcardschulden te mijden en in plaats daarvan op de lange termijn te beleggen. Oké, genoeg over het aanmoedigen van mensen om geen creditcardschuld aan te gaan.

Creditcards hebben een variabele rente die het korte einde van de rentecurve volgt. De Fed Funds-rente bevindt zich aan het kortste einde van de rentecurve. In het bijzonder is de federale fondsenrente de rentevoet waartegen deposito-instellingen (banken en kredietverenigingen) ‘s nachts reservetegoeden uitlenen aan andere deposito-instellingen zonder onderpand. Dit betekent dat de creditcardrente waarschijnlijk met een vergelijkbare omvang zal stijgen als de laatste renteverhoging van de Fed.

Dus als u een APR van 16% betaalt, begint u waarschijnlijk een APR van 16,25% te betalen nadat de Fed met 25 basispunten heeft verhoogd. Kun je echt het verschil zien als je een doorlopende creditcardschuld hebt? Onwaarschijnlijk. Op een creditcardsaldo van $ 10.000 stijgt uw rentebetaling met slechts $ 25 per jaar. En dat is als je het hele jaar het hele saldo aanhoudt.

Betaal uw creditcardschuld af of consolideer zo snel mogelijk

Aangezien u weet dat de creditcardrente stijgt, moet u gemotiveerd raken om zo snel mogelijk meer creditcardschuld af te lossen als u een creditcardschuld heeft. Tenzij u ook betaaldagleningen heeft, is dit waarschijnlijk uw duurste schuld.

Als u het moeilijk heeft om uw creditcardschuld af te betalen, zou u uw schuld moeten kunnen consolideren door een persoonlijke lening tegen een lagere rente af te sluiten. De gemiddelde persoonlijke leenrente is veel lager dan de gemiddelde creditcardrente. Op Credible kunt u gratis de laatste tarieven voor persoonlijke leningen bekijken.

Tarieven persoonlijke lening versus creditcardtarieven

Hoe Fed-tariefverhogingen van invloed zijn op autoleningen

Het krijgen van een autolening is geen goed idee, aangezien u een actief koopt dat gegarandeerd in waarde daalt. Bovendien zijn uw doorlopende eigendomskosten van een auto nu hoger, aangezien de gasprijzen zo hoog zijn. Dat gezegd hebbende, als je een auto nodig hebt, dan heb je een auto nodig.

Een renteverhoging door de Fed zal ook geen materieel effect hebben op autoleningen. Allereerst, zodra u uw autolening vastzet, staat de rente over het algemeen vast voor de duur van de lening.

Laten we zeggen dat u een nieuw voertuig van $ 40.000 koopt en $ 5.000 neerlegt. U leent $ 35.000 over een periode van 60 maanden tegen een rentepercentage van 3%. Na belastingen en toeslagen is uw maandelijkse rekening voor een autolening $ 629. Als de Fed de Fed Funds-rente de komende 12 maanden met 1% verhoogt, blijft de betaling van uw autolening hetzelfde.

Als u van plan bent dezelfde auto te kopen met dezelfde voorwaarden na een verhoging van de autoleningsrente met 1%, gaat uw maandelijkse betaling van $ 629 naar $ 652,51. Niet zo’n groot probleem.

Idealiter koopt u een auto ter waarde van 1/10e van uw bruto jaarinkomen en betaalt u contant. Zelfs als u een autolening aangaat of een auto in deze prijsklasse leaset, zijn de maandelijkse betalingen te verwaarlozen.

Als u een auto leaset, houd dan rekening met de boetes voor vroegtijdige beëindiging en de manieren waarop u uit een lease kunt stappen. Lease is meestal niet de meest kosteneffectieve manier om een ​​auto te kopen. Maar het maakt het makkelijker om van je auto af te komen. Verder, als u een bedrijf heeft, kunt u sommige of al uw leasebetalingen en andere kosten van het bezit van het voertuig afschrijven.

Hieronder vindt u een geweldige grafiek met historisch gemiddelde Amerikaanse nationale gasprijzen. Aangezien we sinds 2008 en 2011 gemiddeld veel rijker zijn, zijn de gasprijzen de laatste jaren zo hoog geworden, dus zouden hogere gasprijzen ons niet zo negatief moeten beïnvloeden.

Nationale gemiddelde benzineprijzen

Hoe Fed-renteverhogingen van invloed zijn op hypotheken

Een van de grootste misverstanden op het gebied van persoonlijke financiën is dat de Federal Reserve de hypotheekrente controleert. Dit is niet waar. De Fed heeft enige invloed op de hypotheekrente, maar lang niet zoveel als de obligatiemarkt.

De hypotheekrente volgt nauwer het rendement op tienjarige staatsobligaties, dat zich aan het lange uiteinde van de rentecurve bevindt. Als u overweegt een hypotheek van 5/1 ARM, 7/1 ARM, 10/1 ARM, 15 jaar vast of 30 jaar vast te nemen, maakt een renteverhoging door de Fed niet zo veel uit. Dit soort hypotheken wordt meer beïnvloed door het rendement op 10-jarige staatsobligaties.

Als u een 1/1 ARM zou kunnen krijgen of een hypotheek die elke maand wordt aangepast, dan zou uw hypotheek een sterkere correlatie zien met de Fed Funds-rente. Maar de meeste mensen in Amerika krijgen hypotheekrentes met vaste tarieven van drie jaar en langer en hypotheken die over een periode van 30 jaar worden afgeschreven.

Hogere Fed Funds-tarieven zullen echter van invloed zijn op ARM’s zodra hun rentevaste periode is verstreken. Dit komt omdat de meeste ARM’s zijn gebaseerd op een kortetermijnrente-index zoals LIBOR (London Interbank Offered Rate) die meebeweegt met de Fed Funds-rente. Deze hypotheken zijn vaak geprijsd op LIBOR + een marge.

Hieronder ziet u een voorbeeld van een hypotheek met variabele rente van 2,375% op basis van een eenjarige LIBOR + 2,25% marge. Het maximum dat het in jaar zes kan verhogen, is met 2,25%. En de maximale rente die het zal gaan is 7,375%. Ik leg het proces uit van een hypotheekverhoging met instelbare rente als je geïnteresseerd bent.

Instelbare rentetabel Financiële Samurai

Voorkeurstypes van hypotheken

Ik heb liever een ARM dan een 30-jarige vaste hypotheek vanwege de neerwaartse trend van de rentetarieven op lange termijn. Meer dan waarschijnlijk kunt u uw ARM herfinancieren naar hetzelfde tarief of een lager tarief voordat de rentevaste periode afloopt.

Als u echter over de cashflow beschikt, bespaart u met een 15-jarige vaste hypotheek de meeste rente. Bovendien betaalt u uw hypotheek hoogstwaarschijnlijk eerder af. Het nadeel is dat je minder geld hebt om te investeren in beleggingen die een hoger rendement kunnen opleveren.

Als u een home equity-kredietlijn (HELOC) heeft, is deze gekoppeld aan de prime rate plus een marge. Dus wanneer de Fed de rente verhoogt, past de HELOC zich onmiddellijk aan. Gebruik uw HELOC op verantwoorde wijze.

Als u hypotheekrentes wilt vergelijken, kunt u hier kijken. Als de Fed inderdaad de Fed Funds-rente de komende twee jaar met 1% – 1,75% verhoogt, zoals sommigen hebben voorspeld, zal er een opwaartse druk op de hypotheekrente komen. Daarom wilt u misschien nu herfinancieren.

Hoe Fed-tariefverhogingen van invloed zijn op studieleningen

Aangezien de tarieven voor federale studentenleningen vast zijn, zullen leners niet onmiddellijk worden beïnvloed door een renteverhoging door de Fed. Particuliere studieleningen kunnen daarentegen vast of variabel zijn. Als je een particuliere studielening hebt, moet je daarom controleren hoe de rentevoet wordt bepaald. Bel de leningverwerker en vraag het.

Ik zou proberen je studielening te herfinancieren naar een lagere vaste rente, indien mogelijk. Herfinanciering naar een lagere variabele rente is misschien niet logisch, aangezien de variabele rente omhoog gaat.

Hoe Fed-renteverhogingen de spaarrente beïnvloeden

De spaarrente is bedroevend laag. De huidige landelijke gemiddelde spaarquote is slechts ongeveer 0,06%. Het gemiddelde online spaarpercentage ligt rond de 0,5%.

Er is een correlatie tussen de spaarrente en de Fed Funds-rente. De correlatie is echter niet sterk. Banken lopen vaak ver achter bij renteverhogingen door de Fed als het gaat om het verhogen van de depositorente.

Bekijk deze opvallende grafiek hieronder. Merk op hoe de nationale rente op niet-jumbo-deposito’s niet veranderde, ondanks de renteverhogingen van de Fed in twee jaar vijf keer.

Fed-renteverhogingen en spaarrente

Theoretisch zouden de nettorentemarges moeten toenemen naarmate banken hogere leentarieven mogen rekenen terwijl ze hun geldkosten op peil houden. Dit is de reden waarom conventionele wijsheid zegt om banken te kopen tijdens een stijgende rentecyclus. Beleggingsrendementen zijn uiteraard niet gegarandeerd.

Je kunt de banken niet kwalijk nemen dat ze proberen de winst te maximaliseren. Hetzelfde geldt voor benzinestations die hun prijzen langzaam verlagen, maar hun prijzen snel verhogen. Bedrijven proberen meestal zoveel mogelijk geld te verdienen.

Verwacht niet dat uw spaarrente omhoog gaat als de Fed de rente verhoogt. Zie uw spaargeld bij een bank niet als een manier om rendement te maken, maar als een manier om liquiditeit en gemoedsrust te bieden. Ja, uw spaargeld wordt aangetast door een hoge inflatie. Het behalen van een nominaal rendement van 0,5% is echter beter dan 20%+ verliezen in een bearmarkt. Ondertussen zouden de CD-rentetarieven op korte termijn hoger moeten tikken met hogere Fed Funds-tarieven.

Hoe Fed-renteverhogingen van invloed zijn op leningen op aandelenmarges

De Fed heeft weinig invloed op de rente op de lening op aandelen. In plaats daarvan worden de leningtarieven voor aandelenmarges meer bepaald door uw onderpand, de omvang van de lening en hoeveel risico de makelaardij wil nemen.

De makelaardij stelt de rentevoet voor de lening vast door een basistarief vast te stellen en een percentage op te tellen of af te trekken op basis van de grootte van de lening. Hoe groter de margelening, hoe lager de margerente.

Marge is het lenen van geld van uw makelaar om een ​​aandeel te kopen met uw investering als onderpand. Beleggers gebruiken marge om hun koopkracht te vergroten. Ik ben er echter geen fan van om met marge aandelen te kopen, aangezien aandelen volatieler zijn en geen nut hebben.

Moeilijke economische omstandigheden voor de Federal Reserve om te navigeren

De Federal Reserve zou de rente moeten verhogen om de inflatie te bedwingen. De Fed moet echter voorzichtig zijn met het te veel en te snel verhogen van de rente. Anders kan het onze economie in een recessie helpen duwen. Als er een recessie plaatsvindt, zullen er zeker massale ontslagen volgen, waardoor de werkloosheid zal stijgen.

De hoop is dat hogere energieprijzen tijdelijk zijn en zullen afnemen zodra de tragische oorlog die door Rusland is begonnen, voorbij is. Een daling van de aandelenkoersen zou de marginale consumptie door aandelenbeleggers moeten vertragen (~ 56% van de Amerikanen). Verder zou het tempo van de stijging van de huizenprijzen ook moeten vertragen naarmate de hypotheekrente en de huizenprijzen stijgen.

Met andere woorden, de economie heeft de neiging zichzelf te corrigeren. Het is de taak van de Fed om zachtere landingen te bewerkstelligen in plaats van onze economie door boom-bust-cycli te laten gaan. Vier renteverhogingen van elk 25 basispunten (0,25%) zijn mooi stabiel. We zouden zelfs een opluchting op de aandelenmarkt kunnen meemaken zodra de Fed met haar renteverhogingen begint.

Hoeveel renteverhogingen door de Fed verwachten beleggers in 2022?

Misschien wel de grootste bedreiging voor onze economie zijn die consumenten die al te veel schulden hebben gemaakt. Door renteverhogingen door de Fed zouden sommige van deze consumenten in gebreke kunnen blijven, wat een cascade-effect zou kunnen veroorzaken en zelfs de sterkste consument zou kunnen schaden.

Daarom is het aan ons allemaal om iedereen aan te moedigen voorzichtiger te zijn met het aangaan van schulden. Schulden zijn beter verteerbaar als de tijden goed zijn. Maar als de tijden slecht worden, kunnen te veel schulden uw financiën in een haast verpletteren.

Lezers, doet u iets met uw schuld nu de Fed is begonnen met het verhogen van de rentetarieven? Hoe vaak en hoeveel denkt u dat de Fed de rente moet verhogen? In het volgende artikel zullen we bespreken hoe aandelen in het verleden hebben gepresteerd tijdens een renteverhogingscyclus van de Fed.

Voor meer genuanceerde persoonlijke financiële inhoud, sluit je aan bij meer dan 50.000 anderen en meld je aan voor de gratis Financial Samurai-nieuwsbrief. Meld je hier aan om mijn berichten in je inbox te krijgen zodra ze zijn gepubliceerd.

This post Waarom renteverhogingen door de Fed weinig invloed zullen hebben op de leenkosten
was original published at “https://www.financialsamurai.com/fed-rate-hikes-impact-on-borrowing-costs/”